Mereu langa tine in momente dificile
intrebari frecvente
Pentru constatarea decesului si eliberarea certificatului constatator este nevoie sa apelati fie la medicul de familie fie la un medic pus la dispozitie de firma de pompe funebre la care ati apelat in vederea prestarii de servicii funerare.
Cel de-al doilea pas in cazul decesului la domiciliu este imbalsamarea, serviciu realizat tot prin intermediul firmei de servicii funerare si are rolul de a preveni degradarea accelerata a corpului pana la inmormantare. Imbalsmarea se realizeaza de catre un medic specializat care va elibera si certificatul de imbalsamare necesar pentru transportul catre cimitir sau capela.
Dupa parcurgerea pasilor de mai sus se va trece la pregatirea decedatului pentru inmormantare, respectiv la cosmetica mortuara (machiaj, barbierire), imbracare si asezare in sicriu, servicii care sunt efectuate de catre angajatii companiei de pompe funebre.
Certificatul de deces si Adeverinta de inhumare se obtin de la SPCLEP sau Primaria pe raza careia a avut loc decesul in termen de 2-3 ore si este necesara depunerea unui dosar care sa contina:
– certificatul medical constatator al decesului;
– actul de identitate al persoanei decedate (se retine la institutie);
– certificatul de nastere al persoanei decedate;
– livretul militar (pentru persoane cu varsta mai mica de 60 de ani) sau declaratie ca nu exista documentul;
– dovada eliberata de Parchet (pentru cazurile de sinucidere, accident, moarte violenta sau depasirea termenului de 3 zile de la producerea decesului);
– Adeverinta de inhumare se inmaneaza preotului ori crematoriului in vederea realizarii serviciului de inhumare sau incinerare.
Pentru persoanele decedate in strainatate se va traduce in limba romana Certificatul de Deces, iar Adeverinta de inhumare se va elibera de catre Primaria pe a carei raza se va efectua inhumarea ori incinerarea.
Ajutorul de deces reprezinta ajutorul material acordat din Bugetul Asigurarilor Sociale numai la cerere, fara sa fie conditionat de atingerea unui stadiu de cotizare. Ajutorul se acorda pentru persoanele decedate ce au calitatea de pensionar, asigurat sau persoana aflata in intretinerea asiguratului ori pensionarului. Cuantumul ajutorului de deces este stabilit in fiecare an prin lege, iar acordarea ajutorului de deces este reglementat de Legea nr. 263/2010 cu modificari si completari.
Pentru obtinere trebuie depus la Casa de Pensii teritoriala de care apartine persoana decedata un dosar cu urmatoarele documente:
– cerere tip privind solicitarea ajutorului de deces;
– certificatul de deces (original + copie);
– actul de identitate al solicitantului;
– certificatul de nastere, certificatul de casatorie ai alte acte din care rezulta gradul de rudenie cu persoana decedata;
– facturi si chitante pentru cheltuielile ocazionate de inmormantare (obligatoriu va fi prezenta factura de achizitie a sicriului, indiferent de valoare);
– certificatul medical constataor al decesului pentru deces survenit ca urmare a unui accident de munca ori a bolilor profesionale;
– certificat de incadrare in categoria persoanelor cu handicap ori documentul medical prin care se certifica „inapt de munca” si data aparitiei incapacitatii;
Termenul limita de depunere a cererii de ajutor de deces este de 3 ani de la data decesului, iar plata acestuia se efectueaza fie in aceeasi zi (dosarul trebuie depus pana in ora 10:00) fie in ziua urmatoare. Recomandarea noastra este ca cererea sa fie depusa de o ruda de gradul I (sot/sotie ori copii) pentru simplificarea procedurii si micsorarea timpului necesar cu verificarea dosarului.
Aceasta actiune este indeplinita de un cadru medical (medic specialist sau medic de garda) prin consemnarea faptului in foaia de observatie impreuna cu semnatura, parafa, data si ora. Biroul de internari al spitalului are obligatia legala ca in termen de 2 ore de la constatarea decesului se anunte apartinatorii (rude, prieteni, etc.) cu privire la eveniment si sa inregistreze acest fapt in registrul de comunicatii (registrul de note telefonice).
Al doilea pas este intocmirea biletului de iesire din spital – formalitate obligatorie – ce va contine descrierea bolii si a epicrizei de deces.
Al treilea pas, si ultimul din spital, reprezinta obtinerea certificatului medical constatator al decesului (se elibereaza la 24 de ore de la constatarea decesului) de catre un medic de pe sectia unde a fost internat pacientul si este necesar actul de identitate al persoanei decedate.
Mentiuni:
pasii descrisi mai sus sunt valabili in cazul decesului din cauze naturale, caz in care apartinatorii nu solicita efectuarea autopsiei (nu contesta diagnosticul si nici tratamentul medical aplicat) si depun o cerere de scutire de autopsie (+ copia actului de identitate al solicitantului), apoi obtin semnaturi de la medicul curant, medicul sef de sectie, medicul anatomo-patolog si directorul spitalului in cazul efectuarii autopsiei in cadrul Expertizei Medico-Legale, certificatul constatator al decesului va fi eliberat de catre medicul legist; in cazul efectuarii autopsiei anatomo-patologice, certificatul constator al decesului este intocmit de medicul anatomo-patolog;
Aceasta etapa intervine dupa finalizarea procedurilor din spital si reprezinta inregistrarea propriu-zisa a decesului si obtinerea Certificatului de Deces si a Adeverintei de Inhumare de la ofiterul Starii Civile din SPCLEP sau Primaria pe a carei raza s-a produs decesul.
Este obligatorie declarea decesului in termen de 3 zile (include atat ziua decesului, cat si ziua efectuarii declaratiei), aceasta se efectueaza verbal de catre rude, familie, prieteni, cadru sanitar (medic, asistenta) al unitatii in care s-a produs decesul sau de catre orice persoana ce are cunostinta despre deces.
Eliberarea Certificatului de Deces si a Adeverintei de inhumare se face in 2 ore de la depunerea dosarului cu urmatoarele documente:
certificatul medical constatator al decesului; actul de identitate al persoanei decedate (nu se va returna) sau declaratie ca nu exista documentul; certificatul de nastere al persoanei decedate; livretul militar (pentru persoane cu varsta mai mica de 60 de ani) sau declaratie ca nu exista documentul; dovada eliberata de Parchet (pentru cazurile de sinucidere, accident, moarte violenta sau depasirea termenului de 3 zile de la producerea decesului); Adeverinta de inhumare trebuie predata preotului ori crematoriului, dupa caz, in vederea realizarii serviciului de inmormantare (incinerare).
Situatii particulare:
pentru persoanele disparute inregistrarea decesului se face pe baza hotararii judecatoresti declarative de moarte la Primaria locului de nastere a persoanei decedate ori la Primaria ultimului domiciului al decedatului (daca nu se stie locul nasterii) ori la Primaria solicitantului (daca nu se cunosc locul nasterii si ultimul domiciliu);
pentru persoanele decedate in strainatate se va traduce in limba romana Certificatul de Deces, iar Adeverinta de inhumare se va elibera de catre Primaria pe a carei raza se va efectua inhumarea ori incinerarea
Ajutorul de deces este un ajutor material acordat de Stat din Bugetul Asigurarilor Sociale la cerere, drept care nu este conditionat de indeplinirea unui stadiu de cotizare. Acest ajutor se acorda pentru persoanele decedate cu calitatea de pensionar, asigurat sau persoana aflata in intretinerea asiguratului ori pensionarului. Cuantumul ajutorului de deces este stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, iar legea care reglementeaza acordarea ajutorului de deces este Legea nr. 263/2010 cu modificari si completari. Pentru obtinerea lui se va depune la Casa de Pensii teritoriala de care apartine persoana decedata un dosar cu urmatoarele documente:
cerere tip privind solicitarea ajutorului de deces; certificatul de deces (original + copie); actul de identitate al solicitantului; certificatul de nastere, certificatul de casatorie si alte acte din care rezulta gradul de rudenie cu persoana decedata; facturi si chitante pentru cheltuielile ocazionate de inmormantare (obligatoriu va fi prezenta factura de achizitie a sicriului, indiferent de valoare); certificatul medical constatator al decesului pentru deces survenit ca urmare a unui accident de munca ori a bolilor profesionale; certificat de incadrare in categoria persoanelor cu handicap ori documentul medical prin care se certifica „inapt de munca” si data aparitiei incapacitatii;
Termenul limita de depunere a cererii de ajutor de deces este de 3 ani de la data decesului, iar plata acestuia se efectueaza fie in aceeasi zi (dosarul trebuie depus pana in ora 10:00) fie in ziua urmatoare. Recomandarea noastra este ca cererea sa fie depusa de o ruda de gradul I (sot/sotie ori copii) pentru simplificarea procedurii si micsorarea timpului necesar cu verificarea dosarului.
Pentru informatii suplimentare privind procedurile puteti apela cu incredere la angajatii companiei de pompe funebre pe care probabil ati contractat-o in vederea asigurarii serviciilor funerare cum ar fi transportul, obtinerea locului de veci, organizarea parastasului, etc.
Prin ajutor de deces se intelege sprijinul financiar acordat de Statul Roman prin intermediul Casei de pensii, conform legii pensiilor 263/2010. Cuantumul ajutorului de deces se stabileste in fiecare an, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat salariul mediu brut. Pentru 2024 ajutorul de deces este in suma de 7567 lei pentru persoanele cu calitatea de pensionar.
Ajutorul de deces se acorda persoanelor care au calitatea de asigurat, pensionar sau unui membru de familie care nu are calitatea de asigurat ori pensionar. Prin membru de familie se intelege: sot/sotie copil (propriu, adoptat. aflat in plasament familial sau incredintat spre cerstere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau pana la finalizarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani copil aflat in intretinere, indiferent de varsta, daca este declarat inapt de munca din cauza starii de sanatate inainte de implinirea varstei de 18 ani (26 de ani pentru cei care isi continua studiile) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
Pentru membrii de familie cuantumul ajutorului de deces este jumatate din suma acordata pensionarilor sau asiguratilor. Dreptul de acordare a ajutorului nu este conditionat de o perioada minima privind stagiul de cotizare.
Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la Casa teritoriala de Pensii pentru pensionari sau la angajator, adica la platitorii acestui drept de asigurare.
Pentru acordarea sprijinului financiar este trebuie depuse urmatoarele documente:
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces
- certificatul de deces, original + copie
- actul de identitate al solicitantului, original + copie
- documente care sa ateste gradul de rudenie, original + copie, daca este cazul
- documente din care sa rezulte suportarea cheltuielilor de inmormantare (cel mai frecvent se foloseste factura si chitanta/bonul pentru sicriu, documente eliberate de firma de servicii funerare)
- act medical emis ori vizat de expert medical al asigurarilor sociale pentru copilul inapt de munca, in varsta de peste 18 ani (26 ani pentru cei acare isi continua studiile), original, daca este cazul
- adeverinta care certifica faptul ca membrul de familie cu varsta intre 18 si 26 de ani urma cursurile unei forme de invatamant legal organizata, original, daca este cazul
Cererea de ajutor poate fi depusa o singura data de persoana care a suportat cheltuielile de inmormantare, aceasta putand fi:
- sotul supravietuitor
- copil
- parinte
- tutore
- curator
- alta persoana
Plata ajutorului de deces se efectueaza in 24 ore de la depunerea cererii. In functie de calitatea persoanei decedate, plata o face:
- angajatorul, daca decedatul era angajat sau membru de familie al angajatului
- institutia teritoriala care gestioneaza asigurarile pentru somaj, daca decedatul era somer sau membru de familie al somerului
- casa teritoriala de pensii, daca decedatul era pensionar sau membru de familie al pensionarului